top of page

Zalecenia żywieniowe i dietetyka u osób
chorych i aktywnych fizycznie

Price

Duration

3 dni

Enroll

About the Course

Cele kursu:

1) przedstawienie metod oceny stanu odżywienia;

2) przedstawienie konsekwencji niedożywienia oraz otyłości;

3) przedstawienie podstawowych wiadomości o roli składników odżywczych w żywieniu człowieka;

4) przedstawienie podstawowych wiadomości o normach żywienia i wyżywienia;

5) przedstawienie podstawowych wiadomości o bilansie energetycznym ustroju oraz stosowanych dietach w żywieniu zdrowego i chorego człowieka;

6) wykształcenie umiejętności rozróżniania składników odżywczych oraz określenia ich roli w organizmie człowieka.

Zakres wiedzy teoretycznej:

W czasie kursu fizjoterapeuta powinien opanować przedstawioną poniżej wiedzę:

1) regulacja pobierania pokarmu;

2) rola i źródła białka, tłuszczów, węglowodanów;

3) rola błonnika w organizmie i jego źródła;

4) rola wody w organizmie, bilans wodny;

5) podstawowa przemiana materii;

6) całkowita przemiana materii;

7) charakterystyka niedożywienia i otyłości oraz ich następstwa;

8) rodzaje diet, nomenklatura diet leczniczych;

9) dieta wegańska/wegetariańska - wpływ na zdrowie;

10) mity w zasadach żywienia;

11) postępowanie dietetyczne w zaparciach;

12) wpływ diety na skórę;

13) wpływ diety na prawidłową pracę mózgu,

Wykaz umiejętności praktycznych:

W czasie kursu fizjoterapeuta powinien nabyć przedstawione poniżej umiejętności:

1) praktyczna ocena stanu odżywienia (BMI, fałd skórny, i inne);

2) dobór odpowiedniej diety, zgodnie z zasadami prawidłowego żywienia.

Czas trwania kursu:

24 godziny dydaktyczne (3 dni robocze)

Forma realizacji kursu: z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość

lub stacjonarnie.

Forma zaliczenia kursu: potwierdzenie uczestnictwa w kursie oraz zaliczenie

sprawdzianu z zakresu wiedzy objętej programem kursu

Your Instructor

mgr Anna Lisiak

mgr Anna Lisiak

Mgr Anna Lisiak jest specjalistą w zakresie dietetyki. Ukończyła Dietetykę na Uniwersytecie medycznym w Łodzi. Pacjenci, którzy udadzą się do gabinetu mgr Anny Lisiak mogą liczyć na profesjonalne porady z zakresu żywienia, skierowane zarówno do osób zdrowych, jak i chorych. Przede wszystkim przeprowadza ona kompleksową analizę składu ciała i aktualnego stanu odżywiania pacjenta. Stosuje w tym celu profesjonalny, dokładny analizator. Ta metoda, w połączeniu z badaniami laboratoryjnymi, pozwala jej na określenie indywidualnych planów żywieniowych dla każdego pacjenta. Mgr Anna Lisiak zajmuje się przygotowaniem odpowiedniej diety dla osób chorych na cukrzycę, celiakię, czyli schorzenie polegające na nietolerancji glutenu, a także różnego rodzaju choroby tarczycy, jak jej niedoczynność, nadczynność oraz choroba Hashimoto. Z jej usług specjalistycznych mogą skorzystać osoby, które borykają się z problemem otyłości. Otrzymają one specjalnie zbilansowane diety, które pomogą im zwalczyć problem. Mgr Anna Lisiak zajmuje się układaniem programów żywieniowych dla osób w różnym wieku. Na jej pomoc mogą liczyć zarówno dzieci, jak i osoby starsze. Wspiera również kobiety w ciąży, dla których układa specjalnie zbilansowane i dopasowane diety. Zajmuje się również dietocoachingiem, prowadząc zajęcia z zakresu zdrowego żywienia.

bottom of page